Live!

Weather forecast:

At 1:30pm in nearby Makarska it is clear, current temperature is 11°C, humidity 93%, preasure 1016.4hPa. Wind blowing from southwest 1m/s.

Did you know?

Lavander is grown extensively on the island of Hvar where planting and mowing is still done by hand. 20% of Hvar's lavander is exported for perfume production.

Ferries

Departures from Drvenik every day at 5:45, 7:30, 9:00, 10:30, 12:00, 13:30, 15:45, 17:15, 19:00, 20:30 and 22:30. Departures from Sucuraj every day at 5:00, 6:30, 8:15, 9:45, 11:15, 12:45, 15:00, 16:30, 18:00, 19:45 and 21:30.

Price per person 13kn. Price per car up to 2m in height 95kn. Camper, minibus, boat trailer up to 5m in length 164kn. 5m to 7m in length 198kn. Cars longer than 7m 264kn. Bikes 26kn.

Euro rate

1 EUR = 0 kn

informative rate subject to changes

Flora and fauna

Lubin (lat. Dicentrarchus labrax), pripada obitelji lubina (Moronidae). Najrasprostranjeniji naziv je lubin, riječ latinskog porijekla koja vuče korijen iz riječi lupus, što znači vuk. Od češćih imena pojavljuju se agač, brancin, dut, luben, smudut, morski grgeč i dr. Naraste do 1 metar duljine, i dostigne težinu od 14 kg. Po svom izgledu lubin odaje da je grabežljivac. Čvrste je građe, robustan, ali istovremeno izdužene i elegantne linije tijela. Pliva vrlo brzo. Glava mu je srednje veličine, s nerazmjerno velikim ustima. Na kojima je donja usna blago isturena. Lubin nema velike zube, ali su brojni i jako oštri. Nalazimo ga uzduž čitave jadranske obale i to na svakoj vrsti dna, u mutnom, bočatom i bistrom, slanom moru.


Orada – Morska riba koštunjača iz porodice kantara, duguljasta tijela, jake glave, krupnih ljusaka. Tijelo je modro-zelenkaste boje na leđima, postrance srebrnasto s jasno smeđim prugama. Na škržnim zaklopcima ističe se zlatna mrlja. Naraste do 60 cm, a teži do 8 kg. Živi uz obale Mediterana i zapadne Afrike, najčešće u uvalama, lukama, naročito uz riječna ušća. Zalazi i u slatku vodu. Hrani se školjkama.


Skuša (Scomber scombrus) je morska riba iz porodice skušovki (scombridae). U Hrvatskoj je još poznata kao škombra ili vrnut.


Srdela – morska riba iz porodice sleđeva, duga do 25 cm, gore zelenkasto-maslinaste, dolje srebrnaste boje. Živi u Sredozemnom moru i Atlantiku, a obalama prilazi u golemim jatima od rana proljeća do kasne jeseni. Lovi se noću pod svijećom stajaćim mrežama ili kružnim plivaricama. Na Jadranu sačinjava do 50% od cjelokupnog godišnjeg ulova. Zimi se povlači u mrijest u dublje kotline mora.


Fratar – Dobio je ime po crnoj prugi koja se nalazi iza glave, a ispred repa također ima jače izraženu crnu prugu. Najčešće boravi na dubinama do 50 metara. Mrijesti se u zimskim mjesecima i jedna je od najbrže rastućih riba. Mogu živjeti na svim vrstama dna, ali najčešće biraju kamenita, ljušturasta dna. Žive i na brakovima do 100 metara dubina. Hrani se školjkama, rakovima, glavonošcima te ostacima riba. Najveći fratri dosežu težinu do 1.5 kg.


Kovač – Morska riba koštunjača iz porodice kovača. Ima kratko visoko tijelo, velike bodljikave peraje. Sivo-srebrnaste je boje, a sa svake strane tijela ima po jednu okruglu mrlju. Izraste do 1 m dužine i 15 – 20 kg težine. Plijen lovi izbacujući naglo svoja ispruživa usta. Hrani se manjim ribama, rakovima i školjkama. Rasprostranjen je u Mediteranu i Atlantiku najsjevernije do Engleske.Glavonošci


Lignja – Jestiv glavonožac sa 10 krakova. Veći je od sipe, Od ljušture (kućice) preostala je rudimentarna rožnata pločica nalik na pero. Vješt plivač i grabežljivac, hrani se ribama. Rasprostranjen u Jadranu, Mediteranu i Atlantiku.


Hobotnica – Osmokraki glavonožac iz reda dvoškržnjaka. Na dugačkim krakovima ima po dva reda prianjalki. Puzi po kamenitom morskom dnu. Boju mijenja prema okolini. Velik je grabežljivac, lovi hlapove, jastoge i školjke. Baca se na žrtvu i po 2 metra daleko. Česta je u Mediteranu i Jadranu.


Sipa – Mekušac, glavonožac iz porodice Sepiidae. Široka i ovalna, spljoštena tijela koje lako mijenja boju, duga je do 25 cm. Sa strane ima dva bočna nabora poput peraja. Oko usta ima osam kraćih krakova s prianjalkama i dva mnogo dulja, pokretna, s prianjalkama na vrhu za lovljenje plijena. Ispod plašta nalazi se unutarnja vapnena ljuštura tzv. sipina kost. U unutrašnjosti tijela ima kesicu s crnilom koje sipa u opasnosti izbacuje. Hrani se ribama i racima. Živi uz obalu Atlantskog oceana, Sjevernog i Sredozemnog mora, a česta je i u Jadranu.